14 bin ailenin çocuklarını terörden kurtardılar
Terörle mücadele kapsamında etraflı bir çalışma yürüten güvenlik güçleri, 2 yılda yaklaşık 14 bin aileye ulaşarak çok sayıda kişinin terör örgütlerine üye olmasına engel oldu ya da örgütten uzaklaştırdı.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Terörle Mücadele (TEM) Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda, yüzde 76 başarı elde edildi. Çok sayıda aile ile görüşen güvenlik yetkilileri, bu şekilde gençleri terör örgütüne katılmaktan vazgeçirdi, bazılarının da aileleri ile görüşüldükten sonra örgütleriyle bağlantıları koparıldı. Bazılarının da arkadaş ortamları değiştirildi, başka okullara nakledilmeleri sağlandı. Yürütülen çalışmayla terör örgütlerinin insan kaynaklarına ciddi bir darbe vuruldu.
Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı ekipleri, Ocak 2012'de başlattığı çalışma kapsamında PKK, DHKPC, MLKP gibi terör örgütlerine katılımı önlemek veya örgüt mensuplarını buralardan koparmak için, örgütle bağlantısı olduğu tespit edilen kişiler için 13 bin 936 aile ile tek tek görüştü. Terör örgütlerinin eleman kazanımlarının engellenmesi, propagandalarının etkisiz hale getirilmesi, terör örgütü mensuplarının teslim olmalarının sağlanması, terörle mücadelede halk desteğinin alınması ve şiddete yönelen aşırılıkların önlenmesi için yürütülen iki yıllık çalışmanın sonunda açıklanan rapora göre bu ailelerden 13 bin 64'ünün çocukları, örgüte girme aşamasında bulunuyordu. Ayrıca çocukları örgüt bağlantısından dolayı soruşturma aşamasında olan 706 aile, artık örgüte mensup olmuş 85 aile ve örgüt üyeliğinden ceza almış ve cezaevinde bulunan 81 aile ile birebir görüşme kaydedildi.
Bu görüşmelerde aileleri ikna etmede yüzde 76 başarı sağlandı. Aileleriyle görüşüldükten sonra bu çocukların örgütle bağlantıları koparıldı veya örgüte katılmalarının önüne geçildi. Bazı gençlerin de arkadaş ortamı veya okulları değiştirilerek örgütten uzaklaşmaları sağlandı.
BİLGİLENDİRME VE SOSYAL FAALİYET PROJELERİ İLE 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE ULAŞILDI
İki yıllık rapora göre yaklaşık 14 bin aile ile görüşmenin yanı sıra güvenlik görevlileri, 'bilgilendirme faaliyetleri' ve 'sosyal projeler' gibi çalışmalar da yürüttü. Bu projeler kapsamında ise 1 milyon 277 bin 851 kişiye ulaşıldı.
Bilgilendirme faaliyetleri kapsamında 964 bin 692 aileye ulaşıldı. Bu faaliyetler içinde okullarda verilen konferanslarla 618 bin 791 aileye ulaşılırken, kamuya açık konferanslarda da 11 bin 556 aileyle irtibat kuruldu. Okullarda kurulan öğrenci standlarında ise 391 bin 692 kişiye ulaşıldı.
Sosyal projeler kapsamında ise toplam 299 bin 223 kişiye ulaşan emniyet yetkilileri, gezi faaliyetleri ile 6 bin 912, sportif etkinliklerle 18 bin 53 ve sosyal faaliyetlerle 274 bin 258 kişiyle irtibat kurdu.
ULAŞILANLARIN BÜYÜK KISMI ÜNİVERSİTE ÇAĞINDA
İki yıllık raporda ulaşılan kişilerin yaş aralığı da detaylı olarak aktarıldı. Buna göre 1 milyon 227 bin 851 kişi içinde 436 bin 194 ile en fazla 'üniversite öğrencileri' kategorisinde yer alıyor. Ardından en fazla kişi 'Lise' kategorisinde bulunuyor. Buradaki kişi sayısı 318 bin 968. Ardından en fazla kişi 267 bin 265 ile 'genel' kategorisinde 255 bin 424 kişi ile 'ilköğretim' kategorisinde bulunuyor.